Идентификация



До края на месец септември стартира строителство на язовир „Луда Яна“ и пречиствателната станция за питейна вода Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   


Днес, 1 септември 2016 година, в Министерство на регионалното развитие и благоустройството се състоя официалната церемония по подписване на договора за строителство на язовир „Луда Яна“ и пречиствателна станция за питейна вода.


Договорът бе подписан от Министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и инж. Йохан Пьолцл от консорциум „Щрабаг – Станилов“, в присъствието на постоянния представител на Световната банка Тони Томпсън, областния управител на област Пазарджик Гинче Караминова, кмета на община Панагюрище Никола Белишки и неговите заместници Галина Матанова и Георги Павлов, управителя на „ВиК-П“ Марин Вулев, представители на Комисията по безопасност на язовирите и на участници в процеса на проектиране и строителство.


„След 16 годишно прекъсване, само за последната година и половина ние започваме строителството на втори язовир за питейно водоснабдяване“ - това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Министър Павлова посочи, че язовир „Луда Яна“ е изключително важен проект, защото ще доставя чиста питейна вода до 45000 души, както в община Панагюрище, така и в останалите област Пазарджик. Проектът е на стойност 56 млн. лева., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м., а стената му ще е висока 50 м. По план строителството ще продължи 900 дни, като министър Павлова изрази очакване завиряването да започне през пролетта на 2019 г. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съоръжения. По време на строителството ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършване на обекта ще има 30 постоянни служители.

Министър Павлова припомни, че строителството на „Лудя Яна“ започва през 1986 година и прекъсва през 2000 година с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След извършено задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения  ще бъдат разрушени и изградени наново.

„Пожелавам на строителя успех, успешна работа, безаварийно изпълнение на ангажиментите. Ние ще следим стриктно за качеството на строителството и за спазване на съответните срокове“, подчерта Павлова.

Постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън благодари на министър Павлова за постоянството и силния ангажимент, с които работи, за да се случи проекта и да се изпълни плана за качествено водоснабдяване.

Областният управител на Пазарджик Гинче Караминова от своя страна припомни, че жителите на Панагюрище чакат строителството на изкуствения воден обект от 30 години, за да имат добро водоснабдяване. „Успешната реализация на този стратегически проект ще е гарант за развитието на региона. Благодаря на правителството и Световната банка, за да реализацията му“, категорична бе тя.


Кметът на община Панагюрище Никола Белишки отбеляза, че водоснабдяването е сериозен проблем за общината. За последните 8 години заради безводието са обвявани две бедствени положения. Белишки благодари най-вече на правителството на г-н Бойко Борисов и на министър Лиляна Павлова, на екипа от специалисти към Министерството, на експертите от областна управа и от общинска администрация, на управителя на „ВиК – П“ ЕООД, които в продължение на няколко години дадоха всичко от себе си, за да се стигне до този знаков момент в историята на Панагюрище. Хората не вярваха, че този момент ще настъпи, защото досега бяха само лъгани. Ние ще осигурим добри условия за труд и атмосфера, коментира още Белишки.


Кметът Белишки изрази готовността на Община Панагюрище за стартиране на строителството и връчи на инж. Йохан Пьолцл разрешителните за строеж.



Последно променен на Четвъртък, 01 Септември 2016 13:24