Идентификация



В Панагюрище официално бе открит модерен високотехнологичен медицински комплекс с онкологичен център „Уни Хоспитал“ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов, Министърът на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова, Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков, Изпълнителният директор на „Асарел Панагюрище Здраве“ АД д-р Борислав Ацев и Управителят на Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ ООД д-р Лучия Добрева, днес (11 юни 2016 година) официално прерязаха лентата и с това откриха модерния високотехнологичен медицински комплекс с онкологичен център „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.

В обръщението си кметът Белишки изказа своята благодарност към проф. д-р Лъчезар Цоцорков и към ръководството на „Асарел-Медет“ АД за партньорството при реализирането на поредния значим проект за жителите на oбщина Панагюрище. Кметът благодари и на Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов за оказаната подкрепа, както в сферата на здравеопазването, така и в образованието и други сфери на социално-икономическия живот. Г-н Белишки отбеляза, че този проект е един добър пример за успешно партньорство между местна власт и бизнеса, подпомогнати с едно стабилно управление на държавата.

При откриването на МБАЛ „Уни Хоспитал“ премиерът Борисов също поздрави частния бизнес и общината за съвместното партньорство: „…Това е едно прекрасно съоръжение и струва много пари, защото е с най-съвременната техника и оборудване, което има в света. В момента е изключителна придобивка за хората от региона и не само. Полагаме огромни усилия и ако не бяхме стъпили толкова здраво, да съберем повече приходи в хазната, това нямаше да се случи. Лечението струва много пари и ние сме ги осигурили. Радвам се, че това е поредната инвестиция в Панагюрище…“.

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков се обърна към присъстващите като отбеляза значимостта на този проект за общината, Средногорския регион и България. Г-н Цоцорков заяви, че чрез реализирането на проекта в общината са създадени условия за работа и за живот, така че младите хора да не напускат града и страната, а да останат в Панагюрище. В речта си той изказа благодарност към Общината и към Министерство на здравеопазването за оказаната подкрепа.

Като домакин и партньор за обновяване на панагюрската болница, Изпълнителният директор на „Асарел Панагюрище Здраве“ АД д-р Борислав Ацев приветства присъстващите на церемонията по откриване на МБАЛ „Уни Хоспитал“ като подчерта, че това е един модерен високотехнологичен медицински комплекс с онкологичен център, с най-съвременна апаратура и методи на диагностика и лечение.

Сред официалните гости на церемонията бяха още българският депутат в Европейския парламент – г-н Андрей Новаков, народните представители - Бойка Маринска, Десислава Костадинова, Дончо Баксанов, изпълняващият длъжността областен управител г-жа Гинче Караминова и заместник областният управител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов и общински съветници, заместник-кметът на община Панагюрище Галина Матанова, кметове на общините в област Пазарджик, кметове на населени места в община Панагюрище, изпълнителното ръководство на „Асарел-Медет“ АД, проектанти, строители и фирми-изпълнители, представители на Български лекарски съюз, акционери на „Асарел Панагюрище Здраве“ АД, началници на онкологични клиники в страната, пациентски и неправителствени организации в областта на онкологията, представители на фирмите-доставчици на високотехнологичната апаратура, лекари от цялата страна, представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, представители на Българска стопанска камара и Българска минно-геоложка камара, представители на бизнеса, синдикални организации, жители и гости на община Панагюрище.

Свръхмодерната многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ има техника на световно ниво и висококвалифицирани медицински специалисти, работещи в 36 специалности, които имат най-високо ниво на компетентност.

В болницата има 19 стационарни и 8 диагностични клиники и отделения, за които комплексният подход е водещ. Над 700 души медицински и немедицински персонал се грижи за пациентите по правилата на добрата медицинска практика. Комплексът разполага с 310 легла, които са разположени в комфортни двойни и единични стаи, свързани с модерни комуникации. Функционално свързаните звена в болницата осигуряват навременна и висококвалифицирана индивидуална помощ - от спешното отделение през бързата и модерна диагностика, до компетентното и високотехнологично лечение с най-новите световни методи. Всичко това нямаше да може да се осъществи без уникалната за България информационна система за бърза и дистанционна комуникация не само вътре в болницата, а и с всички външни партньори.

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ е вградена единствената българска web-базирана болнична информационна система. Системата има възможност за комуникация с медицинска апаратура – пациентски монитори и телеметрия, инфузионни помпи, лабораторни апарати, роботи за разтваряне на цитостатици, и с използвани от лечебното заведение други софтуерни програми като PACS, лекарствени пакетиращи системи, счетоводни, ТРЗ програми. Може да работи на различни устройства – компютри, таблети, лаптопи, смартфони, което допълнително улеснява екипите при медицинското обслужване.

Особено важно място в болницата заема Модерният център за комплексно онкологично обслужване.

В Онкологичния център са внедрени двата най-добри за България и за Югоизточна Европа мултимодални медицински линейни ускорителя от най-високия клас в света. Окомплектовката им покрива всички показания на алтернативните технологии в комбинация с всички модерни техники за конвенционална лъчетерапия, заедно със система за стереотаксична радиохирургия. Тя позволява извършването на широк кръг радиохирургични манипулации и използва нова технология за проследяване на тумора в реално време.

Високите технологии позволяват да се въведат едновременно съчетаване на образни диагностични методи (компютърен томограф, магнитен резонанс, позитронно-емисионeн томограф /ПЕТ-СТ/, ултразвукови методи и други) с оперативни интервенции, най-модерни инвазивни методи, телекомуникационни връзки с водещи центрове във всички специалности, което ще предостави на българските пациенти качество от световно ниво.

 

За целта е оборудван хирургичен комплекс с първата за България и Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф, където екипи от различни специалности ще провеждат едновременно операции и интервенции. В панагюрския болничен комплекс е внедрена уникална система за профилактика и противодействие на вътреболничните инфекции с възможности за осъществяване на регионална програма. Свръхмодерната микробиологична лаборатория за изключително бърза и прецизна диагностика позволява за 5 минути да бъде определен причинителят на инфекцията, а до 6 часа да стане ясно и нужното лечение.

В ход е стипендиантска програма за студенти по медицина и специалисти по здравни грижи, а усилията на екипа на МБАЛ „Уни Хоспитал“ са насочени към развитието на болницата като база за обучение и университетски център. Единството на медицинските грижи, обучението и научните постижения ще  дадат възможност пациентите да получат всичко, заради което пътуват в чужбина. Например организираният Туморен борд, който е с международно участие на водещи европейски специалисти ще обсъжда всеки онкологичен болен на място и ще определя и провежда комплексното му лечение.

Инвестицията от над 90 милиона лева е най-мащабната за българското здравеопазване през последните 25 години.

Проектът се реализира като публично-частно партньорство между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД, привлечени от дружеството инвеститори и десетки лекари и медицински специалисти от региона и страната.

Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ поставя Панагюрище на здравната карта не само в България, но и в Югоизточна Европа.