Идентификация



24 МАЙ – НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ПРАЗНИК Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през вековете, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник. Това е денят на словото, на духа, на културата.

По традиция днес празничното шествие в Панагюрище, посветено на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев” при Народно читалище „Виделина-1865“, с диригент Андрея Манев и капелмайстор Димитър Найденов и Мажоретен състав „Елинор“ при Обединен детски комплекс, с хореограф Елеонора Найденова.

През централния площад „20-ти април“ преминаха блоковете на официалните лица - кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник-кметът по хуманитарните дейности г-жа Галина Матанова, заместник областният управител на Областна администрация Пазарджик г-н Стефан Мирев, председателят на Общински съвет- Панагюрище г-н Христо Калоянов, общински съветници, ветераните учители, културни дейци от Общинска библиотека „Стоян Дринов“, Исторически музей, Обединен детски комплекс, Народните читалища и журналисти.

В празничното 24-то майско шествие се включиха деца, девойки и младежи от всички детски градини и училища в Панагюрище.

 

Обединено детско заведение „Райна Княгиня“

 

Обединено детско заведение „Звънче“

 

Целодневна детска градина „Пролет“

 

Целодневна детска градина „Брезичка“

 

Целодневна детска градина „Първи юни“

 

Основно училище „20-ти април“

 

Основно училище „Проф. Марин Дринов“

 

Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм

 

Средно общообразователно училище  „Нешо Бончев“

Празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, завърши с химна „Върви, народе възродени“.

Минути след това площадът се огласи от песните на певеца Борис Солтарийски.

Панагюрци доказаха, че 24 май е този неповторим ден в календара на България, който ни изпълва с оптимизъм, със самочувствие и вяра в собствените ни сили и възможности. На този свят ден всички българи се обединяваме около езика и писмеността, вярата в духовността и силата на знанието.