Идентификация



ПАНАГЮРИЩЕ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПА И 71 ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

В 17:00 часа, пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ в Панагюрище, бе отбелязан 9-ти май - Деня на Европа и Деня на победата.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент. Тази година се навършват 71 години от края на Втората световна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 година, само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

На 9-ти май отбелязваме и 71 години от края на Втората световна война.  На 9 май 1945 година, с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В нея освен СССР участват още 60 държави като пряко е засегнато 80% от населението на Земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души. В съзнанието на Европа Втората световна война остава един от най-големите и страшни кошмари на XX век.

Слово по случай Деня на Европа и Деня на победата произнесе г-н Стоян Цацов – Председател на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки поздрави присъстващите и връчи на г-жа Недялка Наплатанова – Директор на Обединен детски комплекс – Панагюрище почетен знак, посветен на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание.

Кратка литературно-музикална програма представиха възпитаниците от Обединен детски комплекс, с ръководители г-жа Иванка Тодева и г-жа Стефка Стефанова.

След едноминутно мълчание бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите по време на Втората световна война от Общински съвет – Панагюрище, от кмета на община Панагюрище, от Военно окръжие II степен – Пазарджик, от Общинската организация на Национално движение „Русофили“, от Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от ветераните от войните и Български антифашистки съюз, от Основно училище „Проф. Марин Дринов“, от Обединен детски комплекс и от признателни граждани.

Пъстроцветни балони - символ на обединените в Европа различни нации, полетяха в небето над Панагюрище.

Последно променен на Понеделник, 09 Май 2016 15:41