Идентификация



„ЗАКЛЯТИЕТО НА ОБОРИЩЕНЦИ“ В СЕЛО БАНЯ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

С възстановката „Заклятието на Оборищенци“ в село Баня бяха отбелязани 140 години от Априлската епопея и 180 години от рождението на легендарния заклинател Поп Груйо Бански. Събитието бе организирано от Национално дружество „Традиция", Народно читалище „Пробуда-1872“ и Кметство село Баня.

По традиция жители и гости на селото се събраха на площада, пред паметника на Поп Груйо Бански.

Официални гости на събитието бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, общински съветници, кметът на община Велинград г-н Костадин Коев.

Домакините бяха подготвили богата тържествена програма.

Кметът на община Панагюрище поздрави всички с празника, като се обърна към присъстващите с думите: „През онзи Април 1876 година, едни обикновени човеци дръзнаха и дадоха всичко, което имат – живот и имот, за да възкресят България. 140 години по-късно, днес, истински българи, строени тук, дават всичко от себе си – време, средства и най-вече патриотизъм, за да поддържат традициите и да ги предават. Нека винаги си спомняме за онези хора преди 140 години, защото те написаха най-светлите страници в историята на България. Днес в тези страници пишем ние. Дали те ще се четат – зависи само от нас и от делата ни. Историята е показала едно – когато сме единни и се уповаваме на вярата, тогава можем да бъдем силни. Пожелавам на всички Вас много здраве. Нека този патриотичен пламък грее във всяко българско сърце, където и да е то и хиляди години след нас, за да я има България.“


Паметта на героите бе почетена с минута мълчание и падане на колене. В знак на признателност пред святото дело на Патриарха на Априлската епопея бяха положени венци и цветя на паметника на Поп Груйо Бански.

За десета поредна година, център на събитието стана възстановката „Заклятието на Оборищенци“, представена на местността Манастирчето.

Атмосферата на онези събития, с които дедите ни написват златните страници в история ни, пренесе всички зрители столетия назад. Автентичните оръжия, възстановените по оригиналите облекла, гърменето на пушки, възторжените слова и клетвите за вярност в изстрадала България – това бяха изразните средства, с които участниците във възстановката пресъздадоха пред очите на публиката състоялите се преди 140 години събития.

Последно променен на Събота, 23 Април 2016 21:24