Идентификация



АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ – БРОД ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

По повод 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание, на 20 април в Панагюрище, се проведе дискусионен форум на тема „Априлското въстание – брод към свободна и независима България“.

С шествие от площад „20-ти април“ до Исторически музей - Панагюрище и поднасяне на цветя на паметниците на Павел Бобеков, Орчо Войвода и Райна Княгиня стартира първата част на събитието.

В шествието взеха участие г-жа Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България, съветникът по културните въпроси към посолството на Москва Кирил Рънза, председателят на Общински съвет-Панагюрище г-н Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместник-кметовете г-жа Галина Матанова и г-н Георги Павлов, видни ректори, историци, филолози, студенти и журналисти.

В зала Исторически музей г-н Никола Белишки приветства присъстващите с думите: „20-ти април е денят, в който преди 140 години се появява символа на държавността. Хората, техният борбен дух, невъзможността им да живеят повече в робство ги накара да заявят пред себе си, че тук има един народ, който знае своето минало и не иска повече да бъде подчинен. Днес ние трябва да дадем акцент на това какво ни е дал Април 1876 година – тогава и днес, и какво ние трябва да пренесем в бъдещето. Какво ни е дал тогава – символ на държавността, първи министър-председател, дал ни е армия, знаме, Княгиня. Какво ни дава днес – увереност, че българския народ, всички ние сме силни само тогава, когато сме единни и се уповаваме на вярата – тогава ние можем да отстояваме своите национални позиции навсякъде и пред всеки. Какво трябва да пренесем в бъдещето – децата ни да помнят своя род и родина, да не се срамуват да се нарекат българи, защото онези хора, преди 140 години пренебрегнаха всичко лично в името на общото благо и те написаха една от най-важните страници в историята на България. Днес в тези страници се опитваме да пишем ние. Дали те ще останат и ще бъдат четени – зависи само от нас.“

В своето обръщение Кирил Рънза - съветник по културните въпроси към посолството на Москва бе категоричен, че Априлското въстание живее и в сърцата на руския народ. Дипломатът подчерта, че колкото е важен този паметен ден за българите, толкова той е жив и в сърцето на руския народ.

Вицепрезидентът на Република България връчи наградите на победителите от Националния конкурс „Народните будители и аз“, посветен на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Г-жа Попова подари на Исторически музей – Панагюрище издание на книгата „История славянобългарска“ и постави началото на втората част на събитието – дискусионен форум „Априлското въстание – брод за свободна и независима България“.

„Не се заигравайте с идеалите на българина“, предупреди Попова навръх честванията на 140 години от Априлското въстание. „Който мисли, че може да се заиграва с идеалите на българина, ще получи съответната реакция“. „Днес ни е нужен родолюбив план за нацията, в който да запишем ясно и просто, че държавата и народът ни имат нужда от три прости неща: хората да живеят по-добре, духовното да възмогне и да има сигурност.“ Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя отбеляза, че повече от всякога днес сигурността е ценност.

„Нека не се уповаваме на чужда помощ и чужди сили. Няма как да участваме достойно в изграждането на Европейския съюз, ако не изградим здрави основи на родната си къща“.

Уморихме се да четем стратегии и планове, които се пренасят механично и звучат чуждо; харчат се пари, за да бъдат написани, и после никой не следи и не носи отговорност дали ще бъдат изпълнени“, посочи Попова.

По думите й „българите трябва да вървим с високо вдигната глава, с широко отворени очи и да отстояваме докрай националните си интереси“.

Убедена съм, че президентската институция има смисъл единствено и само тогава, когато се посвети и следва горещо националните интереси“, заяви вицепрезидентът.

Според нея всичко друго е заблуда и илюзия, която може да донесе много огорчения след време.

„Няма как да пишем история без националното и без социалното. Само когато защитаваме националните интереси, ще можем да участваме достойно в междудържавните отношения и да имаме самочувствието, когато се решават големи въпроси“, каза още Маргарита Попова.

В своето слово вицепрезидентът припомни за героизма и духовната мощ на българите, които са подготвили и участвали в Априлското въстание.

Тя определи Панагюрище като „свещен олтар на българския дух“, където преди 140 години Бенковски е отворил дълбока рана в сърцето на Османската империя.

Маргарита Попова предложи датата 20 април да влезе в националния календар и от следващата година да се отбелязва с национални тържества.

Събитието продължи с научно съобщение „Априлското въстание – брод към държавността“, представено от доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище.

Георги Вацов произнесе слово на БРОД за България „В памет на героите“.

Научни разработки и изследвания представиха студенти от Университет по библиотекознание и информационни технологии и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Дискусионният форум „Априлското въстание – брод за свободна и независима България“ продължи по програма.