Идентификация



Преглед на Седмицата на духовността, посветена на Деня на народните будители Печат Е-мейл

 

С кампанията „Дари любимата си книга с послание към следващия й читател“, инициирана от Общинска библиотека „Стоян Дринов“, стартира Седмица на духовността, посветена на 1 ноември – Деня на народните будители. В рамките на една седмица бяха дарени над 40 книги с послание към следващите читатели. Кампанията за обогатяване на библиотечния фонд ще продължи безсрочно. Библиотеката ще бъде отворена за всеки, който желае да сподели книгата, която го е впечатлила, като отправи и личното си послание.

 

Във втория ден от Седмицата на духовността бяха отличени наградени победителите в двата ученически конкурса – за есе на тема „Народното будителство днес“ и за мултимедийна презентация на тема „От стария албум на моят род“. Официални гости бяха проф. д-р Лука Кръстев и съпругата му – Олга Полякова-Кръстева – дарили над 2000 книги специализирана и художествена литература на библиотека „Стоян Дринов“. С благодарствен адрес и икона от Община Панагюрище бе отличен проф. Кръстев за родолюбивата дарителска дейност „…За мен това е нещо много голямо, защото показва, че хора, които са били абсолютно независими от теб са намерили за нужно да окажат внимание на един панагюрец, който на 8 декември ще навърши 85 години”, каза професорът изказвайки благодарност за оказаната чест. Председателят на комисията, оценила творбите на участниците в двата конкурса г-жа Соня Велева – учител по български език и литература, обяви класирането, а наградите връчи професор Лука Кръстев.

 

Първо място бе присъдено на Нора Калпакова, ученичка от 9 „в” клас на СОУ „Нешо Бончев”, на второ място бе класирана нейната съученичка Стиляна Караджова, на трето Мариела Джунова и Иванина Стойковска, ученички от СОУ „Нешо Бончев”.

Поощрителна награда бе присъдена на Габриела Капитанска от 8-ми клас на ОУ „20-ти април”. С грамота бе отличена презентацията на Кристина Чоролеева, член на клуб „Млад възрожденец” в Обединен детски комплекс.

В рамките на втория ден на Седмицата на духовността, в залата на Исторически музей-Панагюрище, доц. д-р Христо Темелски, директор на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия представи книгата „Панагюрци в Цариград през Възраждането. Справочник.” на доц. д-р Атанас Шопов. „…Документалният справочник обогатява познанието за мястото и ролята на Панагюрище в приобщаването на българите към модерната европейска цивилизация. Това е второто преработено и допълнено издание на книгата, като изцяло е издържано в енциклопедичен стил. За разработването на справочника е използван богат изворов материал. Особено важни сведения се откриват в архива на Исторически музей - Панагюрище, както и от запазения и неизползван напълно досега изворов материал във фонда на отдел „Възраждане” при Исторически музей - Панагюрище, архивите на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Научния архив на БАН, Регионална народна библиотека „Иван Вазов” в Пловдив“, сподели авторът доц. д-р Атанас Шопов.

 

Третият ден на Седмицата на духовността, посветена на Деня на народните будители, стартира с откриването на изложбата „Даровете на есента“ в Обединен детски комплекс – Панагюрище, с участието на деца от детските градини и училищата в община Панагюрище сътворили красиви картини, сувенири, макети и композиции с есенни дарове.

В направление литературно творчество във възрастова група от 3 до 6 години Силвия Шопова от ЦДГ „Надежда”, с. Бъта и група „Мики Маус” в ЦДГ „Пролет” получиха специални награди. Във възрастова група от ІІІ-ІV клас първата награда получиха Стела Скачкова и Ани Кекова от ОУ „20-ти април”, във възрастова група от VІІІ – ХІІ клас първото място бе за осмокласничката Елисавета Лулчева, член на Литературен клуб към Обединен детски комплекс.
В направление рисунка на тема „С поглед към есента” във възрастова група от 3 до 6 години 1-вото място заслужиха малчуганите от ЦДГ „Надежда”, с. Бъта. Във възрастова група І – ІІ клас на първо място бяха класирани учениците от ІІ ”а” клас на ОУ „ Проф. Марин Дринов” , с ръководител Виолета Палашева. Във възрастова група ІІІ – ІV клас І-то място бе за Стоян Панчев от ОУ „ Проф. Марин Дринов”. Във възрастова група V – VІІ клас на І място бяха класирани Симона Белишка и Виктор Борделов от ОУ „20 април”. Във възрастова група от VІІІ – ХІІ клас І място заслужи Галя Николова от ОУ „20 април”.

 

Дискусионно студио „За българския език…“, с професор Владко Мурдаров и представители на младежките неправителствени организации се проведе в третия ден на Седмица на духовността.

Проф. Мурдаров е доказал се както в България, така и в чужбина учен, преподавател, автор на книги и сборници, лектор, преводач и ревностен защитник на българския език. Печелил е много грамоти и отличия за своите научни постижения и заслуги за развитието на родния ни език. Освен научната си работа, той води лекции на студенти в Софийския университет и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Проф. Мурдаров и младежите дискутираха правилото за употребата на пълен и непълен член при съществителните от мъжки род, проблемът с така наречените бройни форми и особеностите при тяхната употребата, грешките, допускани в публичната реч, дублетните форми, диалектите, неспазването на пунктуационните правила при писането на SMS-си и имейли. Участниците в дискусията обсъждаха уникалността на българския език, чуждиците, които навлизат в него, най-масовите грешки, които допускаме при писане и говорене, за неграмотността и разбирането на текстовете.

 

На 29 октомври 2015 година, в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ бе представена книгата на Весела Люцканова „Книжна борса“.

„…Животът е един и прекалено кратък, за да не бъдеш самия себе си. И колкото повече минават годините, толкова повече се нуждаеш от истинските приятелства, от истинската любов, от истинското партньорство. И си позволяваш все по-малко приятелства, все по-малко любов, а за партньорствата си отваряш широко очите. И пак можеш да сгрешиш. Да познаваш истинската същност на другите, трябва първо да познаваш себе си, собствената си ахилесова пета и ако това е доверието ти в някого, много да внимаваш на кого ще се довериш. А най-добрата проверка е критичната ситуация.
"Книжна борса" са събраните истински истории с истински герои, но с други имена и то през моя поглед, през моите разбирания, през моите преживявания. Те едва ли са всеобхватни като щрихи на една картина, която все остава недовършена. Но нали и в капката вода се отразява цялото съдържание на водата? Истината с всеки ден става само плод на собственото ни въображение, след като никой не смее да извика, че царят е гол. А той е!“
, сподели авторката на книгата.

 

Седмица на духовността завърши с представянето на Юбилеен литературен сборник „Екове…“, издаден по повод 165 години от рождението на Иван Вазов, събрал творбите на местните автори – Диди Гемиджиева, Дарина Дечева, Димитър Дънеков, Иван Станчев, Кръстьо Раленеков, Мария Бегова, Тони Лунгарска, Боян Ангелов и художниците, разработили вида на изданието – Манол Панчовски, Николай Радулов и Стайо Гарноев.

Сборникът е композиран в две части – поезия „Екове – нови песни“ и проза „Екове – нова проза“. И към двете части въвеждат творби на Иван Вазов и факсимилета на „Нови екове“(1917), „Под гръма на победите“(1914) и „Драски и шарки“(1895).       Юбилейният сборник „Екове“ ни представя творби с различна тематика, звучене и стилистика. От историческите и патриотични мотиви, познати ни от творчеството на Иван Вазов, до злободневни теми, които вълнуват съвременния българин, от класически стих и повествование до търсене на нови изразни средства, форма и стилистика. Някои от творбите директно ни препращат към иванвазовото творчество като „Из новите сопотски чичовци“ на Иван Нечев или „Баща ми Йоцо гледа“ на Кирил Мирчев като търсят измеренията и проявленията им в по-нови времена. Други са вълнуващи документални текстове. Или поетични миниатюри. Това стилово и тематично многообразие отразява различните творчески търсения и вълнения на повече от 70-те автора от седемте литературни общности. С основание в предговора на книгата писателят Атанас Радойнов възкликва: „Ековете продължават да звучат във времето. Каква алхимия на словото, на красотата и мъдростта!“

Последно променен на Вторник, 03 Ноември 2015 07:56