Идентификация



ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ ЗА СЕДМА ПОРЕДНА ГОДИНА ВРЪЧВА ДРИНОВСКА СТИПЕНДИЯ Печат Е-мейл

За носител на Дриновската стипендия за учебната 2015-2016 година е определена госпожица Иванка Илиева Должева – студент в Илинойски технологичен институт, Чикаго, САЩ, специалност „Строително инженерство“.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Средствата са подсигурени от „Асарел-Медет” АД по силата на ежегоден дарителски договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца. Първият български професор по история Марин Дринов, който е член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от заможни и влиятелни панагюрски общественици. Студентската стипендия, учредена на негово име е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност.

Тази година отбелязваме 177 години от рождението на проф. Марин Дринов. На 20 октомври /вторник/ от 11:30 часа в Градски парк, честването на годишнината ще започне с обявяване на носителя на поименната студентска стипендия, след което ще се извърши поклонение и ще бъдат поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на професора, издигнат в градския парк в Панагюрище.

Последно променен на Понеделник, 19 Октомври 2015 07:41