Идентификация



За четвърта поредна година Програмата за лятна работа за деца и ученици на Община Панагюрище „Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела“ протича при изключително засилен интерес Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Днес започна трета смяна за деца и ученици в Общинска база „Детски лагер“ в село Панагюрски колонии – част от Общинската програма за лятна работа за 2015 година „Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела”. Началник смяна е Стефка Цветанкова. Заедно с нея за лагеруващите ще се грижат Нели Ралчева, Мария Бензарова и Илия Новаков. Лагерната смяна ще продължи до 13 август и е под надслов „Спортът е навсякъде“. В продължение на десет дни четиридесет и деветте деца и ученици ще се отдадат на спорт, туризъм и занимателни игри сред природата.

Общинската база отвори врати за първа смяна през настоящата година на 6 юли. Смяната продължи до 16 юли и премина под надслов  „Мечтана ваканция“. В тези десет дни началникът на смяната Мария Куртакова и екипът й – Жана Райнова, Ненко Наплатанов и Нешка Сурлекова, съчетаха спорт, изкуство и много забава за летовниците, които наброяваха 49 деца и ученици. Втората смяна „Арт творилница“ в Детския лагер в село Панагюрски колонии премина от 20 до 30 юли 2015 година, включително. Петдесетте и четири деца и ученици твориха от нищо нещо /трансформираха нещо ненужно в произведение на изкуството/ и Лампуърк – изработка на картички и бижута от мъниста, под вещото ръководство на началник смяната Ваня Тодева и преподавателите Невенка Врагова, Ирина Пелтекова и Соня Велева.


Общинската програма за лятна работа за деца и ученици за 2015 година „Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела” на Община Панагюрище стартира в началото на месец юни 2015 година и ще се изпълнява до началото на учебната година през месец септември. Програмата е част от заложените цели в ресор „Хуманитарни дейности“. Организатори на планираните дейности са Община Панагюрище, Обединен детски комплекс, Градска библиотека "Стоян Дринов" и читалищата в общинския център и населените места на общината. Партньори са Център за обществена подкрепа „Зора”,  Дневен  център за деца с увреждания „Дъга” и Градски исторически музей. По Програмата се изпълняват занимания за децата и учениците в населените места на община Панагюрище в общинския летен лагер в село Панагюрски колонии и в читалищата на територията на общината. До този момент над 350 деца се включиха в различните инициативи по Програмата.

Обединен детски комплекс – Панагюрище е отворен всеки ден от 9:00 до 13:00 часа за занимания по интереси – спорт за всички с различни игри и забавления, туристически излети, походи и пикници, тенис на маса, подвижни игри „По-далече, по-бързо, по-силно“, изработване на талисмани за късмет, запознаване със славното историческо минало на Панагюрище с посещения в музеите и историческите места в родния край, приложна информатика, арт занимания – „Нарисувай себе си и своето семейство“, „Еньовден“ – запознаване с традициите, свързани с празника, малък детски театър, грижа за цветята – окопаване и поливане, клубове по интереси - „От нищо - нещо” за работа с отпадъчни и природни материали, „Играем и се грижим за природата“, училище и състезание по риболов и много други. През месец юли бяха организирани две екскурзии – до село Панагюрски колонии и до град Пазарджик – „Острова“, в които се включиха близо по 50 деца във всяка от тях.


Традиционно в последната седмица на месец юли бе организирано и плувно лято в басейн „Lido“ в Панагюрище с много забавни игри и подаръци за участниците. Ръководители на групите в ОДК – Панагюрище са Румяна Серетлиева, Мариета Влахова, Надежда Оловенекова, Николай Карагьозов, Иванка Тодева, Маргарита Паланкалиева, Иванка Матеева, Иван Иванов. През цялото лято се провежда фотоконкурс „Хвани красотата на природата“, а през месец септември ще бъде подредена изложба на рисунки, фотографии и композиции от природни материали, изработени по време на лятната работа.

Общинска библиотека „Стоян Дринов” организира лятна седмица за децата на Панагюрище, като от 6 юли, всеки ден в продължение на една седмица от 10:00 до 12:00 часа, всички желаещи имаха възможността да се включат в мероприятията. В първия ден организаторите проведоха четене на открито, при което децата се потопиха в чудния свят на книгите пред Общинската библиотека и в Градския парк. Във втория ден от инициативата малчуганите направиха „Пътешествие по картата на града“, като откриваха исторически обекти на карта, търсиха информация за тях в книжни и електронни носители  и посетиха някои от най-важните места в града. Третият ден беше  посветен на творчеството. В арт работилницата на Библиотеката децата създаваха литературни торби, есета и рисунки. Предпоследният ден от лятната работа в библиотеката беше посветен на различни занимателни игри и състезания – шах, табла, „Не се сърди, човече“, като организаторите бяха подготвили  награди за победителите – книгата „Снежинки” на Людмил Дринов. В последния пети ден децата бяха на „Кино в библиотеката“, където се прожектираха любими детски филми.


Общинската програма за лятна работа с деца включва занимания по интереси и в Дневен център за деца с увреждания „Дъга“ с ателиета „Градинарство“, „Готварство“, адаптиран крикет на маса, „Училище и работилница за родители“, хипотерапия в конна база „Тракиец“ в Житница, изобразителна и музикална дейност, походи и пикници до близка местност в Панагюрище.

От началото на месец юни в Център за обществена подкрепа „Зора“ се провеждат занимания в ателиета „Сготви, хапни“, „Природа и фотография“, „Мода, стил и красота“, „Спорт и здраве“.

Разнообразни и интересни занимания с децата се провеждат и в читалищата на общината, които реализират богата собствена програма за децата по населени места.

За първи път Общината разработи Програма за лятна работа през 2012 година. Програмата „Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела“ с всяка изминала година се доразвива с разширяване на обхвата й с възможности за занимания по интереси и в малките населени места. През тази година Програмата предлага и реализира още по-голям списък от разнообразни дейности в различни институции – партньори на Общината за изпълнение на очакваните резултати.

Програмата за лятна работа с деца и ученици на Община Панагюрище за 2015 година продължава и през месеците август и септември – до началото на учебната година. Групите и клубовете по интереси са сформирани така, че децата и учениците от различните възрасти да могат да открият по нещо интересно и полезно за себе си и да прекарат пълноценно времето си през лятната ваканция.

Последно променен на Понеделник, 03 Август 2015 16:57