Идентификация



ОРИГИНАЛЪТ НА ПАНАГЮРСКОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ СЕ ЗАВРЪЩА У ДОМА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ Печат Е-мейл

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново ще бъде изложен през месец септември 2015 година в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище. Това стана ясно днес в телефонен разговор между Кмета на Община Панагюрище Никола Белишки и Божидар Димитров – Директор на Националния исторически музей.

Гостуването на Панагюрското златно съкровище бе отложено за месец септември, тъй като то бе включено в изложбата „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България” в Лувъра от 15 април до 20 юли 2015 година.

По Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазване и развитие на културното наследство между Министерство на културата, Национален исторически музей и Исторически музей – Панагюрище е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в залата трезор  на Исторически музей – Панагюрище за период не по-малък от един месец.

При миналогодишното гостуване на оригинала на Панагюрското златно съкровище, хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на богатата орнаментика на тракийския сервиз. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.