Идентификация



В Панагюрище се проведе дискусия за образованието от кампанията "ДА! На българската икономика" Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки и неговият заместник "Хуманитарни дейности" Галина Матанова взеха участие във втората национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", която се проведе вчера /7 май 2015 година/ в Панагюрище.


Организатори са вестник "Стандарт", Българската минно-геоложка камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, а домакин на форума бе "Асарел-Медет" АД.

В дискусията участваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-областните управители на Областна администрация Пазарджик Генче Караминова и Стефан Мирев, председателят на Българската минно-геоложка камара и председател на Надзорния съвет на "Асарел-Муедет" АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков, собственици и мениджъри на компании от цялата страна, ректори на висши учебни заведения, директори на училища и други.

Сред основните теми, които бяха дискутирани по време на форума, бяха нуждата от специализирани кадри - проблем номер едно за индустрията и бизнеса, дуалното обучение в българските училища, програмите за преквалификация и стажантските програми.

Моделът на Българската минно-геоложка камара и браншова система за подготовка на кадри бе представен от проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Във връзка с необходимостта от въвеждане на дуалното обучение в базови професионални гимназии за минерално-суровинната индустрия, Камарата направи седем предложения за промени в Закона за публично-частното партньорство, в нормативната уредба за одобрение на план-приемите в професионалните гимназии и висшите учебни заведения на база предложения от браншовите организации, за задължително съгласуване на учебните програми и приемане на обобщените заявки от членовете на Браншовата организация за план-приема по специалности и бройки и професионални базови гимназии. В предложенията е включен и пакет от стимули, начин на подбор и обучение на учителите и наставниците и свързано с това изследване на успешния чуждестранен опит.

В дискусията се включиха проф. д-р Николай Вълканов, председател на Управителния съвет на „Минстрой“ АД, Радомир Чолаков, изпълнителен директор на „Каолин“ АД, проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет, проф. д-р инж. Николай Михайлов, председател на Съвета на директорите на “Трейс Груп Холд” АД, Александър Чобанов, директор „Човешки ресурси“, „Асарел-Медет“ АД,  Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

В отговор на поставените въпроси и направените предложения министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев заяви, че подкрепя всяка форма на сътрудничество между образователното министерство и бизнеса. В изказването си той допълни, че се подготвят редица промени в Закона за професионалното образование и обучение, които целят бизнесът да участва в подготвянето на учебните планове и определянето на квалификационните степени. В МОН ще се създаде специална дирекция за професионалното обучение и ще има звено за връзки с бизнеса, където големите работодателски организации ще участват. По думите на проф. Танев бизнесът ще има квота от 50% в настоятелствата на бъдещите интегрирани професионални колежи.

Модератор на дискусията бе главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова. В края на форума тя обобщи всички поети ангажименти от участниците в него.

Голямата цел на организираната дискусия бе да се постигне ефективен диалог между бизнес и държавни институции, да се формират управленски политики за трайно решаване на проблема с обучението, квалификацията и преквалификацията на кадри за бизнеса.