Идентификация



Община Панагюрище отчете изпълнението на Стратегията за развитие на социалните услуги 2011-2015 година и Плана за развитие на социалните услуги 2014 година Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

Общинска администрация – Панагюрище представи на заседание на Общинския съвет Отчет за изпълнение Стратегията за развитие на социалните услуги в община Панагюрище 2011-2015 година и Плана за развитие на социалните услуги 2014 година.

Социалната политика на Община Панагюрище е насочена към подобряване на качеството на живот и създаване на благоприятни условия за реализация на нейните граждани. Стремежът е да се планира и реализира социална политика – ангажирана и последователна по отношение подкрепата на потребностите на децата, хората с увреждания, уязвимите групи и възрастните хора от общността. Управлението на социалните услуги е в резултат на непрекъснат анализ на обективните реалности и идентифицираните потребности на целевите групи в община Панагюрище.

Основната цел на разкритите вече социални услуги и през 2014 година  бе повишаване на ефективността и оптимизиране използването на наличните ресурси с основен акцент повишаване качеството на услугите, развитие на международното сътрудничество и взаимодействие, за намиране на устойчиви решения за стимулиране на социалното включване на уязвимите общности и рискови групи. Разкриването на нови социални услуги създава условия за повишаване обхвата на групите в риск.

На територията на община Панагюрище успешно функционират:

- Социални услуги в общността за деца: Дневен център за деца с увреждания „Дъга“, Център за настаняване от семеен тип за деца „Павел Бобеков“, Център за обществена подкрепа „Зора“, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Приемна грижа, Мобилни услуги за деца в общността – Детска млечна кухня;

- Услуги за деца и възрастни: Личен асистент, Звено за помощ в домашна среда – Панагюрище;

- Услуги за възрастни: Дневен център за възрастни хора с увреждания „Св. Св. Козма и Дамян“, Мобилни услуги за възрастни в общността – Домашен социален патронаж, Обществена трапезария, Клубове на пенсионера.

С цел осигуряване ефективна координация и взаимодействие на ангажираните лица при изпълнение на социалната политика на Община Панагюрище е структуриран нов орган към заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ – Съвет за социално сътрудничество. Разработен и утвърден е Механизъм за взаимодействие. Той регламентира работните взаимодействия със заинтересованите страни с цел оказване на подкрепа за социално включване на потребителите на социалните услуги.

Община Панагюрище непрекъснато разширява и увеличава обхвата и мерките за намаляване на безработицата, като реализира програми за насърчаване на заетостта. Базирайки се на Общинския План за развитие на Община Панагюрище, приет с Решение №570/26.06.2014г. на ОбС – Панагюрище, и ползвайки възможностите, които дава Законът за насърчаване на заетостта, Община Панагюрище разработи идейно предложение /програма/ за включване на дейности в Регионални програми за заетост и обучение за 2015 година. Чрез Програмата ще бъде осигурена работа на безработни лица до 29-годишна възраст и безработни лица с ниска или нетърсена  на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетенции, в т.ч. безработни с ниско образование /включително от ромски произход/.

Здравният мидиатор в община Панагюрище е координираща фигура, която чрез своята работа по индивидуални случаи и работа с групи през 2014 година оказва положително въздействие и повишаване здравната култура, здравословно състояние и информираността на малцинствените общности по важни за тях въпроси. Чрез активното му посредничество е подобрен достъпът до здравни и социални услуги. Извършени са редица застъпнически действия за осигуряване на необходимите медицински грижи, интегриране и осъществяване на връзка и посредничество с различни институции.

Община Панагюрище реализира редица мерки за насърчаване раждаемостта на територията на общината – финансово подпомагане за процедури „Ин витро“, еднократни помощи за новородени, стипендии за еднократно финансово подпомагане на деца. Реализират се Програма за закрила на деца с изявени дарби и проект „Звезден клас“.

Планирането на социална политика в община Панагюрище, чрез разработването на стратегии, планове, програми, е значима предпоставка за повишаване ефективността на наличните ресурси. Създаденият нов орган към зам.-кмета на Общината г-жа Галина Матанова – Съвет за социално сътрудничество – Панагюрище, с участието на всички заинтересовани страни, повиши междусекторното сътрудничество и взаимодействие. Подобряването на контролната дейност на Община Панагюрище, чрез разработването на План за контролна дейност и реализирането на заложените мерки, подпомогна своевременното идентифициране на потребностите и набелязването на мерки за изпълнение, както и превантивни действия.

Постигнатите резултати през периода определят социалната политика на Община Панагюрище като активна. Голяма част от реализираните дейности се посочват в докладите на областно и национално ниво като водеща добра практика. Действията, които Общината планира, реализира, координира и контролира в сферата на социалните дейности очертава социалната политика на Община Панагюрище като водеща в ресор „Хуманитарни дейности“.