Идентификация



Община Панагюрище е с приети Отчет за 2014 и Програма за закрила на детето за 2015 година Печат Е-мейл
Написано от Връзки с обществеността   

снимка архив

На редовно заседание на Общински съвет – Панагюрище в края на месец април 2015 година бяха представени от Общинска администрация и приети Отчет за изпълнение Общинската програма за закрила на детето за 2014 година и Общинска програма за закрила на детето за 2015 година.

Отчетът за изпълнение на Общинската програма за закрила на детето за 2014 година, приета с Решение №531/29.04.2014г., е изготвен въз основа на предоставени обобщени данни и информация от членовете на Комисията за детето към Община Панагюрище – представители на институциите, които са ангажирани участници по изпълнението на програмата.

Приоритетните направления в Общинската програма за закрила на детето за 2014 година  – I Намаляване на детската бедност. Създаване на условия за социално включване на децата; II Подобряване здравето на децата; III Осигуряване на равен достъп до качествена предучилищна подготовка и училищно образование; IV Насърчаване на участието на децата; V Спорт, култура и дейности за свободното време  - са насочени към подкрепа на всички деца и семейства. Те са съобразени с Националната програма за закрила на детето. Тя е разработена съобразно Конвенцията за правата на детето на ООН, Националната стратегия за детето 2008-2018 година, Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Р България“ и Закона за закрила на детето, както и Стратегията за развитието на социалните услуги в Община Панагюрище 2011-2015 година.

Отчетът за изпълнение на Общинската програма за закрила на детето дава яснота за реализираните дейности в посока гарантиране на основните права на детето във всички сфери на обществения живот, за всички групи деца, съобразно възрастта, социалния статус, физическото, здравословно и психическо състояние, за да се осигури на всички достъп до подходяща културна среда, образование, свобода на възгледите и сигурност.

Резултатите и мерките от дейностите, отразени в Отчета за изпълнение на Общинската програма за закрила на детето през 2014 година са доказателство за положените усилия и стремеж Община Панагюрище да оказва подкрепа на българските деца и семейства, с желание да направи живота им по-добър, да спомогне за социалното им включване и да полага грижи за пълноценното им развитие.

Изпълнението на заложените дейности в Общинската програма за закрила на детето за 2014 година показват напредък относно стимулиране и създаване на благоприятни условия за отглеждане и развитие на децата в община Панагюрище. Подобрено е сътрудничеството между отделните институции в община Панагюрище, работещи и с деца, и това оказва положителен ефект върху изпълнението на заложените цели, дейности и приоритети. Повишени са ефективността и качеството на социалните услуги, предоставяни в среда, близка до семейната. Тези дейности са реализирани чрез реинтеграция на децата в биологичните им семейства или извеждането им в среда близка до семейната, като настаняване в семейства на близки роднини, в приемни семейства и/или осиновяване. Увеличен е броят на социалните услуги в подкрепа на децата, в това число и разкриване на нова социална услуга, резидентен тип – ЦНСТ за деца и младежи. Постигнатите резултати доказват, че Община Панагюрище инвестира в дългосрочна положителна промяна, гарантираща правата и най-добрия интерес на децата на територията на община Панагюрище.

Целта на Общинската програма за закрила на детето за 2015 година е да бъдат определени местните приоритети в областта на закрила на детето и чрез реални дейности да спомогне за по-ефективна защита, с гаранция на основните права на децата в община Панагюрище, във всички сфери на обществения живот. Тя документира отговорностите и готовността на институциите в общината за повишаване качеството на живот на децата. Подобряване благосъстоянието на детето изисква утвърждаване на разбирането  и подхода като правомощия и задължения на всички структури, органи и институции, имащи отношение към детето и неговото семейство на общинско ниво, и целенасочена и координирана работа във всички основни области – образование, здравеопазване, спорт и свободно време, културни дейности, социални дейности, подкрепа на децата и семействата, обществена среда и сигурност.

Общинската програма е структурирана в шест основни приоритета – I НАМАЛЯВАНЕ НА ДЕТСКАТА БЕДНОСТ. СЪЗДАВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ НА ДЕЦАТА, със следните стратегически цели: Развитие и популяризиране на подходящи услуги за деца и семейства, Премахване и превенция на всякакви форми на насилие срещу деца, Гарантиране правата на децата в уязвимо положение – в институции, с увреждания, деца-мигранти, от етнически малцинства, деца в конфликт със закона; II ОСИГУРЯВАНЕ ПРАВОТО НА ДЕТЕТО НА ЖИВОТ И РАЗВИТИЕ В СИГУРНА И БЕЗОПАСНА СРЕДА, със основна стратегическа цел: Превенция на рисковете от злополуки и наранявания при деца и отстраняване на безопасностите в бита и житейската среда на детето; III ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА, с основна стратегическа цел: Развитие и популяризиране на подходящи услуги за деца и семейства; IV ОСИГУРЯВАНЕ НА РАВЕН ДОСТЪП ДО КАЧЕСТВЕНА ПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКА И УЧИЛИЩНО ОБРАЗОВАНИЕ, със стратегическа цел: Развитие и популяризиране на подходящи услуги за деца и семейства; V НАСЪРЧАВАНЕ НА УЧАСТИЕТО НА ДЕЦАТА, с оперативна цел: Гарантиране правото на изразяване на мнение от децата при разработване и прилагане на политиките за детето и семейството и VI СПОРТ, КУЛТУРА И ДЕЙНОСТИ ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ, с три основни оперативни цели – Създаване на възможности за увеличаване броя на децата, участващи в различни спортни, културни, развлекателни дейности, клубове по интереси и други занимания в свободното време, Достъп на всички деца до културни дейности и дейности за свободното време и Насърчаване изявата на деца с изявени дарби.